Responsive image

 

Camperpark Den Haag in de media

Op de GAVI-kavel in Ypenburg Den Haag zijn een aantal initiatieven in 2015 gestart, waaronder Camperpark Den Haag.
De eigenaar van de grond is de gemeente Den haag.

Camperpark Den Haag in de media

Erik Romijn is als eigenaar gestart met 14 plaatsen voor campers en een contract van 5 jaar.
In 2020 werd het contract verlengd met 2 jaar en is het park gegroeid tot 48 plaatsen met sanitaire voorzieningen. 


24 mei 2020 Video Camperpark Den Haag door Dimitri van Es

Introductie video Camperpark Den Haag

 

2022 Camperpark Den Haag in de media

In 2022 was er geen zekerheid of het Camperpark in 2023 open mocht blijven omdat Gemeente Den Haag de kavel voor andere doeleinden wilden benutten. Er was geen duidelijkheid voor welk doel en voor wanneer.

Via de media brengen wij daarom Camperpark Den Haag onder de aandacht.

 

8 juni 2022 Radio-uitzending West Wordt Wakker met Maarten Brakema en Erik Romijn

Komt er een einde aan het camperpark?

Radio West: West Wordt Wakker met Camperpark Den Haag  

 

8 juni 2022 Omroep West nieuws met Maarten Brakema
Omroep West: klik hier voor de reportage van Maarten Brakema

Camperpark langs snelweg moet weg vanwege opslag bouwmaterialen Binnenhof

 

10 juni 2022 Omroep West Maarten Brakema

Begin artikel ____________________________

Haags camperpark blijkt groot succes, maar moet toch dicht: 'Eeuwig zonde'

Camperpark Den Haag in de media

Erik Romijn op zijn camperpark. 'Dit is zo gaaf'© Omroep West

DEN HAAG - Het draait na een paar moeilijke jaren door corona weer als een 'tierelier', vertelt Erik Romijn. 'Mensen komen weer in groten getale. Het gaat echt door het dak.' Maar aan het succes van het Camperpark Den Haag dreigt nu snel een einde te komen. De gemeente heeft het contract met de eigenaar, dat eind dit jaar afloopt, niet verlengd. Dat zou betekenen dat hij al in oktober het hek definitief moet sluiten. Daarna is er in de wijde omtrek van Den Haag geen speciale camping voor campers meer te vinden.

Het camperpark is een soort oase midden in de drukke Randstad. Het ligt in het midden van de zogeheten GAVI-kavel. Een ongeveer 23 hectare stuk grond in de oksel van het Prins Clausplein. De bedoeling was dat hier ooit een 'afvalverzamelingsinstallatie' zou komen, vandaar ook de naam van het gebiedje. Die kwam er nooit. Nu zit er tijdelijk een bedrijf waar kippen in alle vrijheid kunnen rondscharrelen, een imkerij en het camperpark.

De GAVI-kavel is ingeklemd tussen snelwegen, een spoorlijn en woningen. De camping is te bereiken via een weggetje dat net naast het Hofbad in Ypenburg begint. Als je via een paar slingers het park hebt bereikt, lijkt de stad, ondanks het gezoem van de A12 en A4, ineens ver weg. 'We hebben twee fazanten, Henk en Henk. We hebben een vosje. Heel veel konijntjes. Dat loopt hier gewoon allemaal rond', vertelt Romijn. Voor de toeristen die hier komen is de plek ook ideaal. Ze kunnen hun camper hier parkeren en vervolgens zo op de fiets of met de tram naar de stad.

Droom waarmaken

Romijn had jarenlang een kampeerwinkel aan de Neherkade. Toen die mede onder druk van de opkomst van onlineshoppen wat minder ging draaien, besloot de Schilderswijker zeven jaar geleden aan het Valutapad een oude droom waar te maken: een camping beginnen. In de afspraken met de gemeente staat nadrukkelijk dat hier geen caravans of tenten mogen staan. Dus komen er nu alleen campers. In totaal is er plek voor 48 voertuigen.

Daarom is het ook geen echte camping, vertelt hij. 'Een camping heeft vaak een restaurant, een winkel, een zwembad. Onze camperaar wil dat allemaal niet.'

Satellietontvanger

De gasten die komen, is zijn ervaring, zetten hun voertuig neer en gaan dan direct naar het centrum van Den Haag, Delft, of het strand. Ze komen pas 's avonds weer terug. Zetten de satellietontvanger omhoog, gaan tv kijken en naar bed. Ze blijven ook vaak maar een paar dagen. Staat wel tegenover dat deze vorm van toerisme de stad veel geld opbrengt. 'Gemiddeld geven ze tussen de vijftig en tachtig euro per persoon uit. Hartstikke goed voor mijn collega’s van de middenstand.'

Na een paar moeilijke jaren van eerst het park opzetten, daarna aan bekendheid werken en vervolgens corona, begint het inmiddels goed te lopen. Dit jaar was het al twaalf keer helemaal vol. En ook aanstaand weekeinde – met het concert van Anouk op het Malieveld – is er geen plekje meer te vinden.

Tijdelijk contract

Romijn wist altijd al wel dat zijn droom mogelijk weer voorbij zou gaan. Want hij kreeg een tijdelijk contract. Dat wordt nu niet verlengd. Per 31 december moet hij daarom weg zijn. De gemeente heeft andere plannen voor de GAVI-kavel. Hier moet een remise komen voor trams van de HTM, een overslagplek voor bouwspullen voor de renovatie van het Binnenhof en mogelijk op termijn ook bedrijven.

Toch hoopt Romijn dat er voor hem ook nog een plekje over blijft. Hij heeft van het totaal slechts een halve hectare nodig, zegt hij. Hij wijst er op dat dit het enige échte park voor alleen campers in de wijde omgeving is en daarmee in een grote behoefte voorziet.


Passend alternatief

Daarom wil ook een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad onderzoeken of het park kan worden behouden. Het CDA en ChristenUnie/SGP hebben al eens aandacht gevraagd voor de kwestie. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, vindt dat de gemeente moet onderzoeken of er toch plek is op het GAVI-kavel. Volgens de raadsleden Jelle Meinesz en Carlos Martinez van Andel, die onlangs een bezoek brachten aan het camperpark, is de kavel groot genoeg om een passend alternatief voor het camperpark te kunnen vinden.

Meinesz: 'Tijdens ons bezoek aan het camperpark heb ik kunnen constateren dat er genoeg ruimte is om het camperpark te kunnen behouden. Waar een wil is is een weg.' Martinez van Andel voegt daaraan toe onder de indruk te zijn van het park. 'Het ligt vlak naast een druk knooppunt van snelwegen, maar daar merk je eigenlijk niets van. De vogelgeluiden en de landelijke omgeving geven je bijna de indruk in het buitenland te zijn. Het zou eeuwig zonde zijn als dit moet stoppen. Zeker als je bedenkt hoeveel tijd en energie de eigenaars erin gestopt hebben.'

China

Romijn hoopt dat de raadsleden iets voor hem kunnen betekenen. Hij geniet van zijn werk hier en vooral van het contact met de gasten. Lachend vertelt hij over een van die momenten. Toen een heel bijzonder voertuig door het hek kwam. 'Ik denk wat komt er nou binnenrijden… Dat is apart. Nou, die man kwam vanuit China met de camper hier naartoe. Dat vind ik zo gaaf.'

Eind artikel _____________________________

 

7 september 2022 Den Haag FM nieuws Rob Kemperman

Begin artikel ____________________________

Gemeente ziet geen ruimte binnen stadsgrenzen voor camperpark

Den Haag FM Gemeente ziet geen ruimte binnen stadsgrenzen voor camperpark 
Camperpark Den Haag in Ypenburg© Robin Wenteler

DEN HAAG - Er is in Den Haag in de toekomst geen plek meer voor een camperpark. Daarmee zal Camperpark Den Haag, dat nu nog een plek heeft in Ypenburg, op termijn verdwijnen. Nu is er nog een huurovereenkomst tot het einde van het jaar. Het college van burgemeester en wethouders wil nog bekijken of dat voor enige tijd verlengd kan worden.

Het camperpark heeft een plek op een zogenoemd GAVI-kavel, wat vlak naast de snelweg ligt. In totaal is er ruimte voor 48 voertuigen en er mag op geen andere manier dan met een camper overnacht worden. Het huurcontract loopt volgens het college nog tot en met 31 december 2022 en het is nog niet duidelijk of dat verlengd zal worden.

In de toekomst zijn er andere plannen voor het terrein. Het zal geen dienst doen als HUB voor het Binnenhof.

'Geen reden om camperpark te handhaven'

Hoewel toerisme een van de pijlers van de Haagse economie is en campertoerisme daar wat het college betreft bij hoort is het geen reden om een camperpark op de huidige plek te handhaven. Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat er helemaal geen passende ruimte voor is binnen de gemeentegrenzen. 'In de dichtbevolkte stad is de ruimte schaars en is intensief benutten van de ruimte in Den Haag een factor bij het programmeren van een permanente functie op elke vrijkomende locatie.'

Een camperpark voldoet niet aan de voorwaarden die de gemeente hanteert, ook zou er vrije ruimte kunnen worden gevonden in een van de buurgemeenten. Dat laat het college weten in antwoord op vragen van Hart voor Den Haag.

Bouwwerkzaamheden starten binnen vier jaar

Het camperpark in Ypenburg had een tijdelijke plek op gemeentegrond gekregen, totdat daar definitieve plannen voor zouden komen. Omdat er een tramremise zal komen is de huidige locatie niet geschikt om te combineren met een toeristische faciliteit. Daarbij zullen de bouwwerkzaamheden hinder opleveren. De bouwwerkzaamheden daarvoor zouden 'binnen de komende vier jaar' moeten beginnen.

Ook ziet het college 'duidelijke kansen voor economische bedrijvigheid'. Hoe dat er precies uit moet zien wordt nog onderzocht. Tot dat duidelijk is bestaat er een kans dat het camperpark tijdelijk kan blijven. 'Het college beraadt zich over een mogelijke verlenging van de huurovereenkomst van het camperpark.' Als dat niet gebeurt zal Erik Romijn de deuren van zijn camperpark definitief moeten sluiten.

Eind artikel _____________________________


9 september 2022 Radio-uitzending Den Haag FM met Bob Staat Op

Geen plek voor een camping

Den Haag FM Bob Staat Op 9-9-2022

 

9 september 2022 Den Haag FM nieuws Rob Kemperman

Begin artikel ___________________________

Eigenaar camperpark ziet 'sprankje hoop' om te mogen blijven

Den Haag FM Eigenaar camperpark ziet 'sprankje hoop' om te mogen blijven

Erik Romijn en zijn camperpark © Omroep West en Camperpark Den Haag

DEN HAAG - Erik Romijn heeft weer wat hoop voor zijn Camperpark Den Haag. Uit antwoorden op vragen van Hart voor Den Haag blijkt dat hij mogelijk nog even kan blijven op zijn plek in Ypenburg en daar heeft de ondernemer wel oren naar: 'Er is weer hoop'.

Het huurcontract van het camperpark loopt aan het einde van dit jaar af en de vrees bestond dat het park moest sluiten. Naast Hart voor Den Haag vroegen ook het CDA en ChristenUnie/SGP aandacht voor zijn verhaal. Dat lijkt zich nu uit te betalen: 'Er is een sprankje hoop dat er weer wat mogelijkheden zijn nu de HUB voor het Binnenhof niet doorgaat.' Daardoor wordt een deel van de grond de komende jaren niet gebruikt.

Den Haag FM Gemeente ziet geen ruimte binnen stadsgrenzen voor camperpark 
Camperpark Den Haag in Ypenburg© Robin Wenteler

Erik zou het doodzonde vinden als zijn bedrijf in de buurt van de snelweg zou moeten verdwijnen. Hij hoopt dat het huurcontract verlengd kan worden waardoor hij in het nieuwe jaar door kan gaan met het bedrijf. Het liefst zou hij blijven tot er gebouwd gaat worden aan de nieuwe tramremise. Dat moet 'binnen de komende vier jaar' gebeuren.

'Den Haag wil goede toeristen hebben. En dat is mijn doelgroep'

Het college stelt dat er vrije ruimte voor het camperpark kan worden gevonden in een van de buurgemeenten. 'Het is zo belangrijk om een camperplaats te hebben in Den Haag. Deze doelgroep wil Den Haag en komt langs bij lokale ondernemers. Den Haag wil goede toeristen hebben. En dat is mijn doelgroep. Die doen dat.' Het liefst wil Erik een permanente plek binnen de stadsgrenzen, ook al zegt de gemeente daar geen plek voor te zien. 'Maar laten we daar samen over praten en een oplossing vinden.'

Den Haag FM Gemeente ziet geen ruimte binnen stadsgrenzen voor camperpark 
© Camperpark Den Haag

Voor nu is het de vraag of en hoe lang hij kan blijven. Het college zegt zich te beraden over een mogelijke verlenging van het huurcontract. Erik hoopt op een langdurige verlenging. Hij wil het liefst blijven totdat de tramremise daadwerkelijk gebouwd wordt. Daarna hoopt hij toch een permanente plek in de stad te kunnen krijgen. 'Ik heb een halve hectare nodig.'

Romijn had al geregeld dat de campers op het naastgelegen terrein konden staan, maar dat mocht niet van de gemeente. Terwijl daar nu alleen zand ligt uit Scheveningen dat dadelijk na de bouw van een parkeergarage weer terug moet. © Frank Jansen

© Camperpark Den Haag

Eind artikel _____________________________

 

Oktober 2022: Het camperpark mag blijven

In het derde kwartaal van 2022 was er nog steeds geen zekerheid of het camperpark weer een verlenging kreeg.

Erik heeft met behulp van politieke partijen zoals Hart van Den Haag, het CDA en Groenlinks en de media-aandacht van Den Haag FM (Bob staat op) en Omroep West (radio, internet en tv) eind oktober 2022 een verlenging gekregen.

Deze verlenging betekent dat het camperpark mag blijven tot eind 2023 en dat in juli 2023 gekeken wordt of er verlengd kan worden tot eind 2024. In juli 2024 wordt gekeken of er verlengd kan worden tot eind 2025.

 

25 oktober 2022 Radio-uitzending Den Haag FM met Bob Staat Op

Camperpark Ypenburg is gered

Den Haag FM Bob Staat Op 25-10-2022

 

Juli 2023: Het camperpark moet januari 2024 ontruimd zijn

Toch ging de beoogde verlenging voor de volgende jaren niet door. Dat zou het einde betekenen voor het Camperpark eind 2023.

De kavel zal benut worden door de HTM (Haagse Tram Maatschappij) voor een tramremise. In 2024 zal de grond, waar een deel van het Camperpark gevestigd is, bouwrijp gemaakt moeten worden. Omdat er op een ander deel van de kavel (van 23 hectare) duinzand ligt uit Scheveningen van een te bouwen parkeergarage, heeft Erik de Gemeente toestemming gevraagd om daar naar toe het Camperpark intern te verhuizen, om de tijd te overbruggen naar een locatie elders in het land. Een permanente locatie voor het Camperpark zal het op de huidige locatie namelijk nooit worden.

Volgens de Gemeente moest Erik daar toestemming voor hebben van Volkers Wessels voor het zand. Na besprekingen heeft Erik dat inderdaad gekregen. Echter na het zomerreces, blijkt de Gemeente zich ineens terug te trekken volgens 'juridische redenen'. Nu blijkt het volgens de Gemeente niet te kunnen. Het camperpark krijgt wel 3 maanden extra de tijd om te verhuizen tot 1 april 2024. Echter een ander locatie is er niet.

November 2023

Nog twee maanden voor de sluiting van het Camperpark. Voorgoed?
Raadsleden Jelle Meinesz en Carlos Martinez van Andel (Hart voor Den Haag) doen er samen met Erik alles aan om dit te vermijden.

11 november 2023

Journalist Ilah Rubio van het AD (Algemeen Dagblad) schrijft er een Premium artikel over in de krant:

Begin artikel ___________________________

Het Camperpark Den Haag van Erik Romijn in Den Haag moet verdwijnen vanwege de bouw van een tramremise. © Frank Jansen

Dreigende sluiting van camperpark zorgt voor onrust onder gebruikers: ‘De oplossing is er gewoon’

Erik Romijn is ten einde raad. De eigenaar van Camperpark Den Haag moet in januari de poorten van zijn bedrijf sluiten omdat HTM daar een nieuwe remise bouwt. De Haagse ondernemer had een tijdelijk alternatief gevonden, maar de gemeente wil dat niet. ,,Mijn klanten kunnen nu nergens met hun camper heen.’’

Het is rustig op het camperpark aan het Valutapad in Den Haag. Vanwege het slechte weer, zijn er de afgelopen week nauwelijks gasten geweest op het terrein achter het Hofbad in Ypenburg. Normaal zijn er rond deze tijd altijd wel Duitse gasten, maar die zijn nu dus door de regen weggebleven. ,,Maar in het hoogseizoen staan hier dagelijks vijftig campers’’, vertelt hij. ,,Dan zit het hier helemaal vol.’’

Bestaat

Gasten bellen nu al op om te reserveren voor komend jaar. Want plekken voor campers zijn schaars in deze regio. In Den Haag kun je alleen bij Romijn of Roompot in Kijkduin terecht met je camper. Verder zijn er voorzieningen in Delft en Wassenaar, maar zie daar maar in het hoogseizoen een plek te vinden. ,,Mijn klanten zijn in paniek omdat ze nergens anders heen kunnen.’’

Maar Romijn kan ze dus niet helpen. De kans is groot dat zijn bedrijf volgend jaar niet meer bestaat. Een deel van het terrein, dat hij al acht jaar van de gemeente Den Haag huurt, is nodig voor de bouw van een nieuwe tramremise. De ondernemer heeft deze zomer te horen gekregen dat hij op 1 januari weg moet.

Half jaar

De eigenaar van het camperpark, die na de eerste vijf jaar alleen een jaarcontract kreeg van de gemeente, wist dat hij het terrein op een dag moest verlaten. Alleen had hij niet verwacht dat dat al zo snel was, en zeker niet dat hij ‘maar’ een half jaar de tijd zou krijgen om iets anders te zoeken. Dat laatste is heel moeilijk, heeft de ondernemer ervaren. Hij heeft al gezocht in Katwijk, Lansingerland, Zoetermeer, Leidschendam, heel het Westland en zelfs Rotterdam. Maar overal kreeg hij nul op het rekest. ,,Er waren helemaal geen signalen, ook niet vanuit de politiek, dat het contract ineens ontbonden zou worden. Ik heb verleden jaar nog een hernieuwd contract gekregen tot eind 2025’’, zegt Romijn verontwaardigd.

Een paar maanden geleden vond hij een tijdelijke oplossing, naast het camperpark. Daar ligt nu een leeg terrein van Volkert Wessels, waar alleen wat zand ligt opgeslagen uit Scheveningen. Romijn had al een afspraak met Volkers Wessels over het tijdelijk gedeeltelijk gebruik van hun gehuurde stuk grond. Het bedrijf gaf groen licht, onder voorwaarde dat Den Haag akkoord zou gaan en dat ze altijd bij het zand konden.

In het hoogseizoen staat het camperpark in Ypenburg helemaal vol. © Camperpark Den Haag

In het hoogseizoen staat het camperpark in Ypenburg helemaal vol. © Camperpark Den Haag

 

In Den Haag kunnen mensen met een camper bijna nergens anders staan. © Camperpark Den Haag

 

Hij moest dan wel op eigen kosten zelf het zand verplaatsen, maar dat had hij er wel voor over. ,,Want anders heb ik helemaal geen bedrijf meer. Dus ik was echt opgelucht. Maar de gemeente weigerde hier vervolgens aan mee te werken, vertelt de ondernemer. ,,Terwijl we nota bene samen hadden besproken dat ik Volkert Wessels mocht benaderen.’’ Het zou juridisch niet mogelijk zijn, kreeg hij te horen.

Romijn gelooft daar niks van. ,,Als ze echt willen, kan het wel. Dan denk ik: wat heb ik nou misdaan om zo’n starre houding te verdienen? En waar moeten nu alle campereigenaren die Den Haag willen bezoeken heen, vraagt hij zich af. Mijn klanten hebben geld, het zijn flinke jongens. Uit onderzoek blijkt ook dat ze dagelijks per persoon 60 tot 80 euro uitgeven in Den Haag. Dat valt allemaal weg.’’

Onveilig

Raadsleden Jelle Meinesz en Carlos Martinez van Andel (Hart voor Den Haag) begrijpen er niks van. Zij willen dat het camperpark voorlopig gewoon blijft op de bestaande plek. De HTM-remise komt namelijk slechts op een deel van het terrein. De gemeente zegt dat dit onveilig zou zijn vanwege het bouwverkeer, maar daar gelooft hij niets van. ,,Hoe doe je dat in de stad dan? Sluit je dan ook de hele stad af?’’

En als de campers daar echt weg moeten, kunnen ze volgens Meinesz gewoon op het naastgelegen terrein van Volkert Wessels. ,,Wij hebben een camperpark gewoon nodig in Den Haag. We willen toch niet dat ze door de stad gaan rijden?’’

De gemeente Den Haag wijst erop dat de camperplaatshouder deze plek al sinds 2015 op basis van een tijdelijk contract huurt. ,,Vanaf het begin, acht jaar geleden, was het duidelijk dat dit tijdelijk was. De afgelopen jaren is de eigenaar elk jaar opnieuw op tijd geïnformeerd, voor september, of er wel of niet een nieuw huurcontract voor het komende kalenderjaar kon worden afgesloten.’’

Romijn had al geregeld dat de campers op het naastgelegen terrein konden staan, maar dat mocht niet van de gemeente. Terwijl daar nu alleen zand ligt uit Scheveningen dat dadelijk na de bouw van een parkeergarage weer terug moet. © Frank Jansen

Romijn had al geregeld dat de campers op het naastgelegen terrein konden staan, maar dat mocht niet van de gemeente. Terwijl daar nu alleen zand ligt uit Scheveningen dat dadelijk na de bouw van een parkeergarage weer terug moet. © Frank Jansen

Hij is vóór deze zomer geïnformeerd dat hij zijn activiteiten volgend jaar niet voort kan zetten. Romijn heeft drie maanden extra gekregen, tot 31 maart 2024, om de grond op te leveren. Omdat het hele gebied eigendom is van de gemeente kan er volgens de woordvoerder geen sprake zijn van een deal met Volker-Wessels over het naastgelegen terrein. Dit terrein is volgens planning tot 2026 in gebruik voor de ontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen, legt hij uit. De gemeente heeft daar een contract over gesloten met Volker-Wessels.

Toerisme

En ondanks het feit dat de gemeente dit niet hoeft te doen, heeft de gemeente volgens hem in 2019 gekeken of er een alternatieve locatie was. Er zou toen geen passende ruimte zijn gevonden voor het camperpark binnen de gemeentegrenzen.

En hoewel toerisme één van de pijlers van de economie in Den Haag is, en campertoerisme valt daar ook onder, betekent dit volgens de gemeente niet dat het camperpark op die locatie behouden moet blijven. ,,Met de bouw van de tramremise is de GAVI-kavel niet de ideale plek voor een toeristische faciliteit. De bouwwerkzaamheden zullen hinder met zich meebrengen en een camperpark nabij een tramremise houden is geen goede keuze.’’

Vol

NKC, de grootste camperclub van Europa, reageert verbaasd op het nieuws. Volgens woordvoerder Bert Hendriks zijn er namelijk al heel weinig camperplaatsen in Nederland (1100), vooral in de Randstad. En dat terwijl het aantal campergebruikers de afgelopen 10 jaar is verdubbeld: in totaal staan er nu 165.000 geregistreerd. ,,Wij pleiten daarom voor méér camperplaatsen. Het aantal groeit wel, alleen in de Randstad zit het hartstikke vol. Als er dan zo'n camperpark wegvalt, is dat een probleem.’’

Eind artikel _____________________________

 

29 november 2023

Op de website van de NKC, Nederlandse Kampeerauto Club, dit artikel

Begin artikel ___________________________

Toekomst Camperpark Den Haag onzeker

De toekomst van Camperpark Den Haag is hoogst onzeker geworden. De gemeente wil het park per 1 januari sluiten, omdat de gemeente het terrein nodig heeft voor de bouw van een nieuwe tramremise. Voor Erik Romijn, de eigenaar van het camperpark die het terrein al acht jaar huurt, is de hoop echter nog niet geheel vervlogen: hij wijst erop dat er nog een spoeddebat komt in de gemeenteraad, met vragen aan de wethouder.

Romijn had al geregeld dat de campers op het naastgelegen terrein konden staan, maar dat mocht niet van de gemeente. Terwijl daar nu alleen zand ligt uit Scheveningen dat dadelijk na de bouw van een parkeergarage weer terug moet. © Frank Jansen

Romijn had een tijdelijke oplossing op een ander terrein, maar de gemeente keurde dat af. “Ik had een stuk grond gevonden op dezelfde kavel van de gemeente, waardoor het makkelijker is om door te kunnen gaan met het camperpark, tegen redelijke kosten. Hiervoor had ik nota bene goedkeuring gekregen van de gemeente om toestemming te vragen aan de huurder van dat stuk grond. Maar toen ik de toestemming eenmaal kreeg van de huurder, trok de gemeente zich terug.”

Hans Pronk, adviseur camperplaatsen van de NKC: “Deze locatie is perfect, het openbaar vervoer stopt voor de deur, waardoor de locatie strategisch gelegen is.” Hij is sinds de start in 2015 betrokken bij het camperpark. “Deze plek wordt in alle seizoenen goed bezocht en in de buurt is er geen vergelijkbare camperplaats te vinden”, vervolgt hij. Ondanks de vele camperboekingen en de gunstige locatie lijkt de gemeente vast te houden aan de tramremiseplannen. Tot nu toe lijkt het niet te lukken om de gemeente te overtuigen van het belang van het camperpark.

Eind artikel _____________________________

 

19 december 2023 Radio-uitzending Den Haag FM met Bob Staat Op

Het is 5 over 12...

Den Haag FM Bob Staat Op 19-12-2023


21 december 2023 Radio-uitzending Den Haag FM met Bob Staat Op

Strop voor camping op Ypenburg, gemeente gaat remise bouwen

Camperpark Den Haag, in de oksel van de A12 naar Utrecht, stond gister ter discussie. Sterker nog: het hing aan een zijden draadje. De gemeente wil van het terrein een HTM-remise maken. Hart voor Den Haag sprong voor jou in de bres. Heeft het geholpen? Gisteren is de knoop doorgehakt in de gemeenteraad. Erik Romijn vertelt er over in Bob Staat Op.

Den Haag FM Bob Staat Op 19-12-2023

 

21 december 2023

Op de website van Den Haag FM dit artikel

Begin artikel ___________________________

Camperpark in Ypenburg moet na uitstel toch echt weg: 'Te triest voor woorden'

Den Haag FM Eigenaar camperpark ziet 'sprankje hoop' om te mogen blijven

Erik Romijn en zijn camperpark © Omroep West en Camperpark Den Haag

DEN HAAG - Het doek valt voor Camperpark Den Haag in Ypenburg. De camperplaats in de oksel van de A12 naar Utrecht moet wijken voor een remise van HTM. Hart voor Den Haag sprong nog voor eigenaar Erik Romijn in de bres, maar de gemeenteraad ging daar niet in mee. 'Het is te triest voor woorden', zegt Romijn in Bob Staat Op.

Het camperpark stond vorig jaar ook al ter discussie. Eigenlijk moest Romijn de boel aan het einde van 2022 al opdoeken. Oktober vorig jaar hoorde Romijn dat hij voorlopig toch mocht blijven, tenminste voor een jaar.

Hij wist dus dat het tijdelijk zou zijn. Maar dat de gemeente de knoop gisteren doorhakte en hij nú al weg moet, valt rauw op zijn dak. Hij had gehoopt tot 2025 open te kunnen blijven. 'Wat hebben ze er tegen dat ik tijdelijk door blijf gaan met ondernemen? Ik wil de grond delen, ze kunnen vast beginnen met bouwen', zegt Romijn.

Den Haag FM Gemeente ziet geen ruimte binnen stadsgrenzen voor camperpark 
Camperpark Den Haag in Ypenburg© Robin Wenteler

Hij heeft namelijk maar een half hectare nodig voor de camperplaats. 'En die remise wordt 8 hectare. Maar de kavel is 20 hectare', legt hij uit. Wat hem betreft is dat ruimte genoeg om nog wat langer te kunnen blijven.

'De stoom komt uit mijn oren door de onwil van de gemeente', vervolgt hij. 'Ik ben geboren in de Schilderswijk en je wil wat doen voor je stad. Maar je wordt als ondernemer aan de kant geschoven.'

Andere locatie

Toch gaat Erik Romijn niet bij de pakken neerzitten. 'Je moet verder. Ik ga belletjes plegen. Op zoek naar een andere locatie', zegt hij strijdlustig. 'Je zal me heus wel weer ergens bij een campingplaats zien oppoppen in de omgeving!'

Eind artikel _____________________________

 

21 december 2023 Omroep West nieuws (YouTube)

21 december 2023 Populaire camperplek moet plaats maken voor tramstalling

Na jaren onzekerheid valt definitief het doek voor het camperpark in Den Haag Ypenburg. Het park moet plaats maken voor een nieuwe tramremise van de HTM. Voor eigenaar Eric Romijn betekent het dat hij moet stoppen met zijn succesvolle bedrijf.

 

21 december 2023

Op de website van Omroep West dit artikel

Begin artikel ___________________________

Ondernemer Erik Romijn op zijn terrein © Omroep West

Doek valt definitief voor camperplekken langs A4: 'Ik moet het allemaal nog verwerken'

DEN HAAG - Na jaren onzekerheid valt definitief het doek voor het camperpark in Den Haag Ypenburg. Het park moet plaats gaan maken voor een nieuwe tramremise van de HTM. Voor eigenaar Eric Romijn betekent het dat hij moet stoppen. En dat terwijl zijn bedrijf goed liep: 'Ik had vijftig campers per dag staan in de zomer.'

Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad woensdagavond, probeerde Hart voor Den Haag het eerdere besluit om het camperpark te sluiten nog om te keren. Het zou de stad ook het nodige opleveren. 'De klanten daar geven zestig tot tachtig euro uit in onze stad', redeneert fractievoorzitter Richard de Mos.

Maar het mocht dus niet baten: de motie werd verworpen. Met als gevolg dat Romijn tot 31 maart de tijd krijgt om zijn spullen te pakken en zijn camperplek op te doeken. 'Ik zou een contract hebben tot 2025, en ineens was het klaar. 1 januari moet ik dicht. Het komt binnen als een donderslag en stond niet in de planning. Dit is echt heel triest.'

Tramremise in plaats van camper

Het is een bijzondere plek voor een camperplaats, midden in de 'oksel' van het Prins Clausplein. Op die kavel, ook wel de GAVI-kavel genoemd, moet een tramremise komen. Romijn kreeg daarom ook al jaren steeds een tijdelijk contract van de gemeente Den Haag. Het was dus duidelijk dat de ondernemer er maar tijdelijk zou zitten.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte de afgelopen maand al bekend dat het daar miljoenen gaat steken in de nieuwe tramremise. Eerder was er veel discussie over hoe duurzaam de remise zou worden.

Het camperpark was een groot succes, zegt Romijn. 'Zelfs nu staat er nog een camper. Ondanks het slechte weer loopt het tot het einde van het jaar aardig door. Zeker met grote evenementen, denk bijvoorbeeld aan het concert van Anouk. Toen stond het helemaal vol.'

Een tram in Den Haag © HTM

Romijn sprak zelf nog in tijdens de gemeenteraad op woensdagavond. 'Ik was aan de beurt om 10.00 uur. Toch nog even het hele circus geschetst van wat er allemaal gebeurd is, wat er allemaal kan en wat er nog mogelijk was. Er is nog genoeg ruimte om de komende paar jaar hier te blijven ondernemen. Maar ik kreeg toch om 1.00 uur te horen dat het einde oefening is.'

De hele oppositie was voor de motie van Hart voor Den Haag, maar de coalitie was tegen. 'Ze willen niet dat ik tijdelijk verhuis op de kavel. Wat de achterliggende gedachte daarvan is? Ik heb geen idee. Ik heb niet veel ruimte nodig, dus wat mij betreft had het makkelijk gekund.'

Inspreken geen effect

Volgens Romijn is het terrein bijna twintig hectare groot, en heeft de tramremise slechts 8,5 hectare nodig. 'En ik zelf heb maar een halve hectare nodig om te blijven ondernemen, dus ja. Ik moet het allemaal nog even verwerken. Het is enorm balen.' Kortom: het is over en sluiten voor Romijn, die overigens steeds een tijdelijk contract kreeg voor zijn plek op het GAVI-terrein.

Eind artikel _____________________________

 

 

Tips gevraagd

Tot op de dag van vandaag is er geen andere plaats gevonden voor het camperpark, doch vele mogelijke gebieden zijn bekeken.
Erik blijft zich inzetten om een blijvend terrein te vinden voor het camperpark, het liefst nog met een camperstalling erbij.
Daarvoor is hij op zoek naar een half tot een heel hectare, als het kan in de buurt van Den Haag.
Indien niet haalbaar zal het camperpark elders in het land moeten worden voortgezet.

Mocht u een tip hebben dan horen wij dat graag! U kunt ons een bericht sturen op nieuwelocatie@camperparkdenhaag.nl

 

Camperpark Den Haag
Valutapad 7 (achter zwembad 't Hofbad)
2496 ZP Den Haag
Gesloten vanaf 3 juni 2024