Welkom in Den Haag!  
 

Nieuws in het AD - 2

Maak Den Haag Camperstad nummer 1

COLUMN
Wat is dat voor iets raars, met die camperaars? De nieuwste trend in vakantievieren wordt door de gemeente weggemoffeld naar de Houtrustweg. De enige plek waar campers lange tijd mogen vertoeven. Rij er vooral eens langs, als u een potje wil grienen.

Door 18-04-18

De Houtrustweg, met zijn rijke historie, ligt er armoedig bij. De weg is verworden tot een afwerkplek voor campers, aanhangers en veel onduidelijk blik. Aangespoelde ellende. Wildkampeerders. Afgelopen zomer kwam de buurt zelfs in opstand vanwege de overlast en moest de politie er aan te pas komen. Gelukkig is er een faciliteit voor campers op Ypenburg, op het terrein van de voormalige gemeentereiniging. Daar worden basisfaciliteiten als drinkwater en stroom geboden. 

Maar hoelang nog? De uitbater heeft een contract dat over twee jaar afloopt. Daarna is het koffiedik kijken en niet alleen voor deze ondernemer. De groep camperaars groeit als kool en biedt vooral een mooie kans om een graantje mee te pikken van hun bestedingspatroon: toch al gauw 50 euro per camper, per dag, die terechtkomen in de stad. Is dat niet het mantra van deze tijd, economisch rendement? Me dunkt dat je er dan bovenop springt. Ze hebben de tijd en het geld. Ze komen voor de kust en de rust. Wij zijn het simpelweg niet gewend; in landen als Australië en Canada is het gebruikelijk om, als de kinderen volwassen zijn, het ouderlijk huis te verkopen en een camper aan te schaffen. Met een goedgevulde bankrekening trekt men vervolgens door het land, de zon achterna. 

‘Grey nomads’ worden ze genoemd. Dit zijn precies de toeristen die je wil hebben. Geef ze een parkeerterrein langs de stadsgrens en een busverbinding, daarna is het vakantievieren en geld uitgeven. Ik pleit voor een ‘Commissie Camper’, onder aanvoering van Groep de Mos. Ik weet zeker dat de firma Simonis hun grote festivaltruck ter beschikking wil stellen om de eerste heisessie te houden in de oksel van het Prins Clausviaduct. Maak Den Haag Camperstad nummer 1. Je zal wel gek zijn om zo’n kans niet te pakken want iedereen weet: kansen gaan nooit verloren. Als jij ’m niet pakt, doet een ander dat wel.

 


Sjaak Bral

© JOOST HOVING